A kormány hűtlen kezeli a magyar adóforintokat?
2021. Május 15.
A kormány benyújtotta a helyreállítási alap támogatási részére vonatkozó tervét az Európai Bizottságnak, de ezt a szöveget más még nem látta. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint „nehéz olyanról beszélni, aminek csak a sarokszámait látjuk, de nem tudjuk, pontosan mit tartalmaz. De már ezekből is jól látszik, hogy a kormány amit az egyetemek modellváltásánál ígért, messze nem fogja tudni teljesíteni, ugyanis ilyen módon az unió nem ad pénzt egyetlen tagállamnak sem. A támogatási részre is szigorú, az elköltésre vonatkozó szabályok érvényesülnek”.
 

A politikus hozzátette: „az uniós előírásokhoz az is hozzátartozik, hogy széleskörű egyeztetés után tehetné le a tagállam a bizottság asztalára az elképzelését, de ez nálunk nem valósult meg”.

Ujhelyi egy banki szakértőre hivatkozva elmondta: „az a hitelfelvételi rendszer, amit a kormány kialakított, vagyis az olcsó EU-s hitel helyett a jóval drágább kínaival és orosszal élt, felveti a kérdést, hogy a kabinet hűen kezeli-e a magyar adóforintokat”.