Horn Gábor: ugyanannyian vannak az Orbán-világot ellenzők, mint Orbán hívei
2021. Október 20.
A „saját tábor” harci kedvének megerősítése miatt van szükség a további gyurcsányozásra, de ennek csak rövid távon lesz hatása – mondta Horn Gábor, a Republikon Intézet kuratóriumának elnöke a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában.
 

Az elemző szerint összezavarodott a Fidesz kommunikációs stábja. „Annyira hitték, hogy ennek egyféle kimenetele lehet, az, amit ők kitaláltak, megjósoltak, hogy elég Karácsony nyakába akasztani egy Gyurcsány képet és tulajdonképpen el van intézve a dolog, hogy nem is készültek más koncepcióra. És azzal, hogy egészen más úton indult el az ellenzéki választói kör – meglepve magát az ellenzéki politikai elitet is Márki-Zay fölényes megválasztásával –, eddig nem tudott reflektálni a Fidesz kommunikációs gépezete.”

Itt egy nagyon széles összefogást látunk a Fidesszel szemben a radikális jobboldaltól kezdve, a konzervatívokon keresztül, a nagyvárosi liberálisokon át, az alternatív zöldekig és a klasszikus értelemben vett szociáldemokratákig, úgyhogy ha valami egy széles bázisú összefogás az Orbán-világgal szemben, az pontosan ez – fogalmazott Horn Gábor.

„Pont azért nagy kihívás Márki-Zay a Fidesznek, mert ő maga egy hiteles jobboldali, vallásos, nagycsaládos, katolikus ember, aki nemcsak mondja magáról, hanem el is hisszük neki. Vele ellentétben vannak azok a fideszesek, akik egy kicsit sem így élnek, nem ezt produkálják, nem ez a múltjuk. Ez önmagában egy nagy kihívás.”

„Először került az elmúlt 11 évben helyzeti előnybe az ellenzék a Fidesszel szemben.”

Lényegében hónapok óta az ellenzéknek sikerült tematizálni például, hogy milyen érdeklődést hozott az előválasztás intézménye maga – mutatott rá az elemző. „Erre valahogyan reagálni kell és ennek ékes bizonyítéka ez a blőd aláírásgyűjtés csak azért, hogy ők is megjelenhessenek az utcán. Ez a maga nevetségességében mégiscsak arról szól, hogy a saját táboromat én is izgalomba akarom hozni. Ez a saját táborban működik, az ellenzékiben kicsit sem. Utóbbiban, akik nem szeretik Gyurcsányt, tudomásul veszik, hogy ő ennek a politikai közösségnek a része, olyannyira, hogy az előválasztás egyik győztese az egyéni helyeket nézve, hiszen a DK ezeknek a helyeknek nagyjából egyharmadát megszerezte. Ez a kampány a bizonytalanokra sem hat, akik el fogják dönteni ezt a választást, akiknek nincs pártpreferenciájuk és nem tudják még, hogy elmennek-e és kire szavaznak. Szerintem rájuk sem hat ez a fajta gyurcsányozás. Nagyon rég volt, az emlékeinkben is alig él, hiába készül művészfilmnek álcázott ócska krimi, ez szerintem nem működőképes, tehát ha a Fidesz nyerni akar, akkor ki kell valamit találnia.”

Hogy nemcsak a karaktergyilkosságban gondolkodnak, arra bizonyíték ez a féktelen osztozkodás, ami eddig nem jellemezte a Fideszt, ez egy új elem az elmúlt tíz éveben – mutatott rá Horn Gábor. „Az, hogy a miniszterelnök megengedi magának, hogy lényegében a magyar gazdaságot alapjaiban megkérdőjelező, fék nélküli osztogatásba kezdjen, amit a saját gazdaságpolitikusai is döbbenten néznek, és időnként megpróbálják visszafogni a gyeplőt, azt bizonyítja, hogy a fideszesek sem hisznek abban, hogy önmagában működne a gyurcsányozás, mint megoldás. A Fidesz kommunikációs gépezete alapvetően jól működik, kell tudni váltani. Márki-Zayra nem lehet ugyanazt az eszközrendszert használni, mint Karácsonyra.

„Nincs vége itt a karaktergyilkosságnak, fogunk még látni izgalmas és elképesztő elemeket.”