Ujhelyi Márki-Zay brüsszeli látogatásáról: ilyen érdeklődést még nem láttam, sorra nyílnak az ajtók
2021. November 08.
Holnap Brüsszelbe látogat Márki-Zay Péter. Programját Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője szervezte, és benyomásai szerint, hatalmas és komoly érdeklődés mutatkozik – mondta Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában.
 

„Egyszerre kellett bezsúfolni az összes pártcsalád találkozóját, hiszen Márki-Zay Péter nemcsak a baloldal miniszterelnök-jelöltje, több mint húsz esemény lesz kettő nap alatt.”

Hozzátette, a nemzetközi sajtótájékoztatóra akkora az érdeklődés, hogy nem lesz elég nagy a terem, ahová tervezték.

Márki-Zay Péter egyébként első útját Székelyföldre tervezte, de ez a járvány miatt eltolódott. Második útja lett volna Brüsszel – emlékeztetett Ujhelyi István.

„Régóta szervezek első látogatásokat, de ilyen érdeklődést még nem láttam, sorra nyílnak az ajtók. Az előválasztás felkeltette az érdeklődést, a nemzetközi sajtóban is és mi is háttéranyagokban elmeséltük a történetét. Az, hogy független polgármester tudott nyerni, különösen izgalmassá tette.”

„Nyilvánvaló, hogy Karácsony Gergelynek és Dobrev Klárának van egy kialakult kapcsolatrendszere, és most berobbant egy egyébként jobboldali elkötelezettségű, keresztény-konzervatív szereplő a politikába. Érzékelhető, hogy úgy csapódott le, komoly az esélye arra, hogy nemcsak kihívó, hanem Orbán Viktor leváltója is lehet.”

Ujhelyi István elmondta azt is, a Fideszt az zavarja leginkább, hogy Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője nemcsak fogadja Márki-Zay Pétert, hanem külön tárgyalást kért.

A Gyurcsány-film bemutatója is a látogatás időpontjában lesz, de a premieren nem lesznek ott – tette hozzá a szocialista képviselő. „Nem is akartunk elmenni, az adóforintokból még fogadásra is telik, de nem hiszem, hogy nemzetközi érdeklődés lenne. Mi a zárt vetítés helyett ugyanekkor egy nyílt közösségi találkozót szervezünk a Facebookon, ahol minden kérdés terítékre kerül.”

Hozadéka lehet ennek a látogatásnak, hiszen el kell mondani az Európai Unióban, hogy Márki-Zay Péter mit képvisel. „A miniszterelnök-jelölt Európa-párti, de meg kell hallgassák a jogállamiságról, az intézményi párbeszédről, a gazdasági kérdésekről, a foglalkoztatásról, a munka világáról, a speciális magyar helyzetről kialakított véleményét. Azt is tudniuk kell, hogy a kormányváltás másnapján át kell tudjuk alakítani Magyarországot nemcsak jogállamisági kérdésben, hanem újra kell írnunk az európai újjáépítési tervet, hiszen nekünk nem azok a prioritások, mint az Orbán-kormánynak.