Jeszenszky: szeretném, hogy a rendszerváltozás egyik szereplőjeként megérném, hogy a rendszerváltozás elvei Magyarországon stabilan érvényesülnek
2021. November 10.
Születésnapján köszöntötte a KlikkFM Politikai Nagyító című műsora a ma 80 éves Jeszenszky Géza volt külügyminisztert, történész professzort. „Boldog vagyok, hogy a géneknek és a sportolásnak köszönhetően, megérhettem ez a kort. A sípályákon szokták is mondani, hogy nem nézek ki annyinak.”
 

„Ma is jövök-megyek, alkotok, tanulmányaim jelennek meg, figyelem a világot, szeretném, hogy a rendszerváltozás egyik szereplőjeként megérném, hogy a rendszerváltozás elvei Magyarországon stabilan érvényesülnek.”

Senki nem így gondolta a rendszerváltást, senki nem gondolta, hogy valamikor mi újra önként az oroszok kegyeit fogjuk keresni, nem beszélve a kommunista Kínáról – ecsetelte a mai politika helyzetet.

„32 évvel ezelőtt azt hittük, hogy békésebb, jobb világ lesz, ahol mindenképpen a liberális demokrácia lesz a meghatározó Európában.”

Magyarország ma nem diktatúra, bár sokak szerint afelé halad, de nem is igazi demokrácia – fogalmazott Jeszenszky Géza. „Orbán is mindig azt mondta – legalábbis 30 éve –, hogy jelző nélküli demokráciát akarunk. Nem mindenképpen liberális, de semmiképpen sem illiberális demokráciát. Megjegyzem, minden szó, amit a demokráciához hozzáteszünk, az fosztóképzővé válik.”

Rokonszenves volt a híres beszéde, bár politikailag nem tartottam időszerűnek – emlékezett vissza Orbán Viktor Nagy Imre újratemetésén elhangzott szónoklatára.

"Még ’90-ben sem akarta a nyugat a Varsói Szerződés feloszlatását, mert féltette, hogy Gorbacsov és a reformerek vereséget szenvednek. Orbánnak is az volt akkor a meggyőződése, hogy Magyarországnak az unió tagjának kell lennie.”

Az egykori MDF-es politikus elmondta, hogy bár nem neki köszönhetjük Orbán Viktort, ’95-ben az erős MDF-nek azt javasolta, hogy Orbán lehetne az egyetlen ember, aki Horn Gyulát képes megverni. Hozzátette, a nyugati világban rendkívül népszerű volt akkor.

Az MDF nehezen fogadta el ezt, liberálisnak tartották. „’98-ban azok, akik egy nem szocialista vezetésű kormányt akartak, mind azt látták, hogy a Fidesz a kipróbálatlan erő, ez a fiatal, dinamikus ember lehet alkalmas arra, hogy győzelmet arasson és ez be is következett.”

Amikor Washingtonban, 2001-ben az ifjabb Bush fogadta, akkor még ő is „jó benyomást szerzett Orbán Viktorról, és a nagykövet társaim irigykedtek, hogy milyen nagyszerű dinamikus, fiatal, az amerikai nagyközönség előtt is jól szereplő miniszterelnökünk van nekünk.”

„Hát ehhez képest, ma azt halljuk, hogy az Egyesült Államok és az egész Nyugat hanyatlik, Keletről fúj a szél és nekünk át kell állítanunk a vitorlánkat. A jövő a kelet. Én nem hiszek ebben. A nyugatnak mindig is voltak hibái, de mindig ki is tudta javítani.”

Hozzátette, helyesli, hogy minden ország kereskedjen minden országgal, de az üzlet is jobban működik a demokráciákkal, ám az, hogy ez legyen a jövőnk?! – tette fel a kérdést.

„A sorstársaink, akik szintén kommunista uralom, szovjet megszállás alatt voltak, jobban teljesítenek. Nem azt kell néznünk, hogy ma mennyivel magasabb a fizetésünk a húsz évvel ezelőttinél, azt kell nézni, hogy a magyarok által helytelenül, hosszú ideig lenézett szlovákok egy sor területen lehagytak bennünket. A románok közelítenek, a gazdaságuk jobban működik, a lengyelek kiválóan dolgoznak, bár a politika vitatható.

„A mai világot is figyelni kell és akkor az emberek megértenék, hogy nem az a jó politika, ami ma folyik ebben az országban.”