Márton Roland: üzemanyagár majdnem ötven százalékát az „Orbán-adó” teszi ki
2021. November 10.
A helyi fideszeseket nem zavarja a drága benzin, mélyen hallgatnak az iszonyatos drágulásról – mondta az MSZP székesfehérvári képviselőjelöltje a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában. A szocialista párt Stop Orbán!Stop benzinár! című kampánya Székesfehérvárra érkezett.
 

Márton Roland az MSZP javaslatát remeknek tartja, szerinte minden politikusnak, aki a lakosság biztonságát, életszínvonalát meg szeretné őrizni, annak támogatni kellene.

Rámutatott, az üzemanyagár majdnem ötven százaléka az adó, áfa és jövedéki adó, „nevezhetjük ezt Orbán-adónak is.”

Bőven van mozgástér: csökkenteni ezt az adót és olcsóbbá tenni, az emberek fizetéséhez igazítani az üzemanyagárakat – fűzte hozzá. „A kormány arra hivatkozik, hogy a drágulás a világpiaci ár miatt alakul így, pedig ez nem igaz. Az extrém magas ár szerintük Európában még olcsónak számít – ez sem igaz. Az ausztriai fizetésekhez képest nem annyira megterhelő, de még Szlovákiában és Horvátországban is magasabbak a fizetések és könnyebben fizetik meg a dráguló üzemanyagokat. Egyébként ott állami eszközökkel, nagyobb kontroll alatt van tartva az üzemanyagár.”

Mondhatnám, politikai termék az üzemanyagár – tette hozzá Márton Roland. „Ez mindent befolyásol, a szállítmányozás költségeire is kihat, a tejtől a kenyéren keresztül mindenre és a szolgálatatásokba is beépül. Nem véletlenül hallani, hogy rekord-infláció lesz Magyarországon, hét százalékot prognosztizálnak, de ha az üzemanyag ára így marad, akkor az elmúlt években minimális reálbér-növekedést rögtön elinflálja. Rosszabbul fogunk élni, mint az elmúlt években.

Az MSZP rövid távon azt javasolja, hogy akár az áfa, akár a jövedéki adó vagy mindkettő célzott csökkentésével tartsuk kordában az üzemanyagárakat, tartsuk megfizethető szinten – mutatott rá a szocialista politikus.

A másik egy hosszabb távú javaslat – folytatta. „A belterületi utak rendkívül leromlott állapotban vannak és a közösségi közlekedés is alulfinanszírozott. E kettő fenntartása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, de az Orbán-kormány bosszúhadjáratot folytat a városok, falvak önkormányzatai ellen, több százmilliárdot vont el. Ezért javasoljuk – a jövedéki adót nézve, amely esetében az eladott mennyiség után éves szinten 750 milliárd forintot fizetnek be a magyarok –, hogy annak egyharmadát a kormány átengedje a települési önkormányzatoknak, kimondottan a település fejlesztésére.”

Hozzátette, tudják, hogy ez nem hatja meg az Orbán-kormányt és javaslataikat nem fogják figyelembe venni. „A választópolgároknak szeretnénk jelezni, hogy értjük a problémákat és ezen ügy kapcsán üzenjük, hogy kordában lehet tartani az árakat és az inflációt, másrészt, hogy elszántak vagyunk abban, hogy a közlekedés magyarországi állapotán javítsunk, emeljük a színvonalat a belterületi utak javításával és a közösségi közlekedés európai színvonalra emelésével.”

„Ehhez az kell, hogy a választáson 3 millió ember elmenjen szavazni.”