Ujhelyi István: kíváncsi voltam milyen a munkabírása Márki-Zay Péternek, de hihetetlen a terhelhetősége
2021. November 12.
Egész Európában egyedül a magyar kormány titkolja a kórházba kerültek oltottsági adatait. Lett volna lehetőségem erről személyesen beszélni az országos tiszti főorvossal, ha nem szaladt volna el – mondta az MSZP EP-képviselője a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában. Ujhelyi István arra utalt, hogy egy repülőgépen utazott Müller Cecíliával, de úgy vélte, udvariatlan lett volna a repülőn zavarni.
 

„Megvártam a kifutópálya mellett, ahol egy rendőrautó, két rendőr, a Ferihegy VIP-munkatársa és egy VIP kisbusz várta. Szerintem, ha Falus Ferencet megkérdeznénk arról, hogyan utazott, amikor hivatalban volt, úgy gondolom, maximum egy kollégával, economy osztályon és nem kellett neki VIP-szolgáltatás.”

Meglepetésre dúvadként ment el mellettem és nem volt hajlandó megállni – írta le a helyzetet Ujhelyi István, aki szerint hasonló volt a szituáció, mint amikor a fideszesek nem akarnak interjút adni. Hozzátette, „mégis egy választott EP-képviselő vagyok, aki a közegészségügyi bizottság tagja a parlamentben. Kötelessége lett volna, hogy legalább annyit mondjon, méltatlan itt a kifutópályán beszélgetni, jöjjön be hozzám holnap. Csak annyit dobott oda, hogy dolgozom rajta.”

Az Elkxrtuk című film brüsszeli bemutatója egy olyan moziban volt, ahol kisfilmeket, rétegfilmeket vetítenek – mondta Ujhelyi István azzal kapcsolatban, hogy Márki-Zay Péter bemutatkozó látogatásával egyidőben került sor erre az eseményre. „Egy magyar hölgy keresett meg, amikor megtudta, hogy lesz a bemutató. Felhívta a mozit és megkérdezte, tudják-e, hogy ez egy kormányzati propagandafilm. A mozi meglepődött, mert a forgalmazó csak annyit mondott, hogy egy új magyar akció-thriller, de hogy ehhez pohárköszöntős, vacsorás, sajtótájékoztatós, beszédes politikai-show tartozik, arról fogalma nem volt a mozinak, ezért le akarta mondani. Kedden még ment a viharos egyeztetés.”

„Egyébként nagyon kevesen voltak, nem véletlen, hogy a fideszes európai parlamenti képviselők nagyon-nagyon kevés fotót tettek ki, vendég szinte nem volt.”

Elképesztő érdeklődés volt viszont Márki-Zay Péter látogatására – folytatta a brüsszeli események sorát. „Este kilenckor kezdtük és az ott élő magyarok azt mondták, nem emlékeznek ilyen politikai-közéleti eseményre. Hajnali fél kettőig ott voltunk, Márki-Zay Péter azt mondta, amíg egy magyar is ott van, beszélgetni kérdezni, fotózni akar, addig nem megy el. Egyenként, egymást kivárva, mentek oda az emberek ismerkedni."

Már akkor érezhető volt a nagy érdeklődés, amikor összeraktuk a tervet – emlékeztetett. „Egy idő után nem tudtuk már hova rakni a találkozót kérő partnereket, volt olyan, hogy csak negyedórát tudtunk adni. Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jurova számára, akit kiátkozott a magyar kormány, úgy találtunk időpontot, hogy az én irodámba kellett bejönnie.”

„Márki-Zay Péter kérése volt, hogy a programban minél fajsúlyosabban kapjon időt és lehetőséget az Európai Néppárt, az európai konzervatívok, kereszténydemokraták különböző képviselőivel és például a frakcióvezető Manfred Weberrel való találkozóra. Márki-Zay szándéka – miután a Fideszt kipenderítették a Néppártból - megkeresni hosszú távon a magyar konzervatív érdekképviseletet és jelenlétet az Európai Néppártban.”

„Erre a tárgyalásra nem ültem be, az ajtóig kísértem. Hasznosabb, ha nem ül bent egy szociáldemokrata frakciótag.”

Ujhelyi István úgy fogalmazott, most arra koncentrált Brüsszelben, hogy az Európai Néppárt ugyanúgy az együttműködéséről és támogatásáról biztosítsa Márki-Zay Pétert, mint az Európai Szocialisták pártcsaládja. „Ez utóbbi nem volt előzmények nélküli és nem volt egyszerű. Komoly szkandereink voltak velük, hogy megértessük, miért támogatunk egy jobboldali-konzervatív miniszterelnök-jelöltet.”

„Őszi felszabadító hadjárat volt, kíváncsi voltam milyen a munkabírása Márki-Zay Péternek, de hihetetlen a terhelhetősége. Sokan a harmadik, negyedik program után nyűglődnek, hogy mit lehetne kihagyni. Két nap alatt aludtunk nyolc órát.”