Harangozó Tamás: vannak, akik a járvány elleni védekezésen és annak költségein nyerészkednek
2021. November 16.
A halál vámszedői – ez volt az eredeti címe a felszólalásomnak, csak az ülést levezető Kövér László nem olvasta fel – mondta Harangozó Tamás KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában. Az MSZP képviselője hétfőn a Parlamentben arról beszélt, hogy vannak az országban néhányan, akik a járvány elleni védekezésen és annak költségein nyerészkednek.
 

30 ezer ember meghal, miközben néhány ember azon dolgozik, hogy ezek kárán hogyan tud vagyonokhoz jutni, ezt vezette le felszólalásában a politikus.

„Két példát hoztam, az egyik a Covid-teszt beszerzése, amit a IX. kerületi volt Fidesz-frakcióvezető, később – valamilyen véletlen folytán – a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettesi posztját is betöltő fiatalember végezte. Tavaly augusztusban alapította meg a cégét, abban az időszakban, amikor sorra mentek tönkre a magyar vállalkozások, és tömegesen kerültek az utcára emberek. Akkor ő egy tanácsadó kft-t hozott létre, és egészen három hónapig kellett várnia, hogy a csoda megtörténjen, vele kössön a magyar állam szerződést. 3,1 milliárd forintért Covid-teszteket szerzett be a magyar államnak. Ez senki másnak nem sikerült. A történet utóélete teszi világossá az egészet. Az idén februárban ezen a cégen túl is adott és egy olyan 19 éves fiatalember nevére írták át, akit most a NAV kerget, de nem találja.”

A másik ügy pedig a lélegeztetőgépek beszerzéséről szól. „A résztvevő cégek közül több is beadta az éves beszámolóját, és ebből kiderült, hogy az egyik cég, amelyik a 16 800 gépből ezer beszerzését bonyolította le, több mint kétszázszorosára növelte az árbevételét csak ezzel az ügylettel, és több mint ötszázszorosára a nyereségét.”

„Az év végére 15,4 milliárd forint tiszta hasznot szedtek ki a tulajdonosok a cégből ezer gép beszerzéséből.”

Harangozó Tamás a cégek tulajdonosi körére is felhívta a figyelmet. „A két fő tulajdonos közül az egyik, a 90 százalékos arányban tulajdonos, szintén huszonéves fiatal hölgy, Nagy Beatrix ebből az összegből 13,9 milliárdot egyszerűen áttett a számlájára adózott nyereségként. Az ő édesanyja Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója, több közös üzletben vettek részt. Itt nem arról van szó, hogy valakik beestek a piacról és hoztak egy remek ajánlatot. A tíz százalékban tulajdonos másik cég ügyvezetőjének testvére pedig Szijjártó Péter által kinevezett nagykövet, akinek a férje nem más, mint a Médiaworks eddigi igazgatója, akit hétfőn neveztek ki a gyógyszeripar felügyelőjének.”

Rétvári Bence válaszában az fontos kijelentés, hogy a kormány, ha emberéleteket kell megmenteni, a világ legtávolabbi országába is elmegy és bármennyiért megveszi a kézfertőtlenítőt, a maszkot, a teszteket, a lélegeztetőgépet, a műtüdőt és bármi mást – emelte ki Harangozó Tamás.

Erre utalt a szocialista képviselő, amikor Bányai Gábor fideszes képviselőt említette. A kormánypárti politikust kétszer élesztették újra három hónapon belül és ő maga írta le, hogy az osztályon, ahol volt, 40 betegtársa közül ketten élték túl a Covid-fertőzést. Szerencséje az volt, hogy műtüdő-gépre tudták kötni, de ebből a gépből alig van, és sok orvos kell a működtetéséhez.

„Kicsit rákeresve az interneten, kiderült, hogy ez a műtüdő-gép, ami megmentette ennek a fideszes képviselőnek az életét, és amelyből alig van ma Magyarországon, egy 2018-as cikk szerint a Heim Pál Kórház kapott egyet, 17 millió forintba került.”

„Pontosan annyiba, mint amiből 16 ezer darabot vettek, és aminek a 99 százaléka ma raktárban áll és nem használható semmire.”

„Kormányváltás után darabra az összes ilyen ügyet ki kell majd vizsgálni és akkor megnézzük majd a mosolyt Rétvári úr arcán. Amikor ténylegesen kiderül, hogy kik és mit vettek az emberek kárára egy ilyen időszakban.”