Tóth Bertalan: egy ország nem engedheti meg magának, hogy kétmillióan éljenek szegénységben
2021. November 17.
Az elmúlt 12 évben olyan társadalmi csoportok voltak az időszak kedvezményezettjei, akiknek nem volt probléma a mindennapi megélhetés, magasabb jövedelműek, több energiát fogyasztók. Az adórendszerben, családi támogatásban vagy akár a rezsicsökkentésben azok jártak jobban, akiknek magasabb jövedelmük volt, akik többet fogyasztottak. Ezért készül az MSZP esélyteremtő állam létrehozására – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában.
 

Mi szeretnénk ezt megfordítani – tette hozzá.

„Ha hihetünk a miniszterelnöknek, hogy ennyire jó helyzetben van a magyar gazdaság, akkor egy ország nem engedheti meg magának, hogy kétmillióan éljenek szegénységben, a társadalom tíz százaléka energiaszegénységben. Ott kell a közösből többet adni, ahol erre szükség van és így lehet esély a felemelkedésre.”

Rámutatott, az elmúlt 12 évben a társadalmi mobilitás befagyott. Ma az határozza meg egy gyermek sorsát, hogy milyen településen és milyen családi körülmények között született.

„Ha megnézzük a vállalkozások támogatását a Covid-időszakban, akkor azt látjuk, hogy a Fidesz oligarchái jártak a legjobban. Ha megnézzük a 100 leggazdagabb magyar vagyon-gyarapodását, akkor azt látjuk, hogy milliárdokkal nőtt meg a vagyonuk és ebben benne vannak azok a támogatások is, amelyek jobb helyen lettek volna azoknál a családoknál, akiknek erre nagyobb szükségük van.”

Ha megnézzük az állami beruházásokat, akkor azt látjuk, hogy sportberuházások vannak, stadionépítések vannak – sorolta Tóth Bertalan. „Az uniós pénzekkel Mészáros Lőrincet támogatják. Ha ezt arra fordítanák, hogy emelkedjen az oktatás, az egészségügy színvonala, hogy növekedjen a pedagógusok, a szakápolók bére – még annál nagyobb arányban, ami most jön –, akkor nagy valószínűséggel javulnának is ezek a szolgáltatások. És az kell, hogy ezekhez a magasabb színvonalú szolgáltatásokhoz mindenki hozzáférjen.”

Nem tudom, hogy lehet eltörölni a rezsicsökkentést, ez számomra teljesen értelmezhetetlen – reagált arra kijelentésre, hogy ha – a Fidesz szerint – a baloldal kerülne kormányra, akkor ezt tenné.

„A hatósági árakkal egyetértünk, de ez csak a lakossági oldalon van, a vállalkozóknak már a brutálisan megdrágult energiát kell fizetni. Ha 20-25 százalékos ármérséklést nézünk, akkor, aki 100 ezer forintnyi gázt fogyasztott, annak 25 ezer forintos kedvezmény jár, aki 10 ezer forintnyit fogyasztott, annak mindössze 2500 forint. A mi javaslatunk arról szól, hogy legyen egy olyan sávos rendszer, ahol a kisfogyasztók kapnának nagyobb kedvezményt, sőt, van olyan javaslatunk is, hogy a minimális energiaszükséglet mindenki számára még olcsóbb, jutányosabb áron legyen hozzáférhető.”

800 ezer háztartás fűt fával azért, mert kikapcsolták őket a szolgáltatásból – emlékeztetett a szocialista képviselő. Vissza kellene kapcsolni őket és kártyás mérőórával segíteni, mert az alapvető szolgáltatásokat az államnak biztosítani kell – fejtette ki a párt javaslatát.

Tóth Bertalan beszélt arról is, hogy zenei pályázatot indított az MSZP, a párt fiataljainak kezdeményezésére.

„Ez zárult le tegnap. Több, mint 130-an jelentkeztek videóklippel, szólóban vagy együttessel és számukra biztosítottunk 500 ezer forintos nyereményt hangszervásárlásra vagy stúdiófelvétel készítésére.”

Az a legfontosabb alapelv, hogy azok az amatőr zenészek is kaphassanak lehetőséget, akik nem férnek bele az állami propagandagépezetbe, de van tehetségük – tette hozzá. A dalokra szavazhatott a közönség és a szakmai zsűri. Ez utóbbinak tagja volt Donászi Tibor dobos, Takács Kanóc Roland basszusgitáros és Wirth Zoltán dobos, aki egyben a Hírklikk tulajdonosa.

„A kiírásban szerepelt, hogy a számok a fiatalok élethelyzetével, problémáival foglalkozzanak és ez sikerült is.”