Komjáthi Imre: nem kíváncsi a kormány a melósok munkakörülményeire
2021. November 18.
A stratégiai partnerségi megállapodás egy igazi lózunggyűjtemény. Előszeretettel mutogatja a kormány, hogy neki vannak ilyenjei, a stratégiai partner pedig elmondhatja, hogy kötött ilyen szerződést a kormánnyal – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában.
 

„Ezzel csak az a probléma, hogy a stratégiai partnereket a kormány adófizetői milliárdokkal tömi ki, és utána köt egy olyan szerződést velük, amivel gyakorlatilag nem kötelezi őket olyan dolgokra, mint a dolgozók munkakörülményei, a munkavédelem helyzete és a munkaügyi-, munkajogi biztonság.”

Komjáthi Imre emlékeztetett arra, hogy a Suzukinál korábban kirúgtak egy embert, mert szakszervezetet mert alapítani.

„Az MSZP – szociáldemokrata pártként – azt szeretné elérni, hogy ne lehessen stratégiai partnerségi szerződést kötni olyan céggel, ahol nincsenek rendezett munkaügyi kapcsolatok, ahol a szakszervezeteket lábbal tiporják, illetve azokkal, amelyek bizonyítottan súlyosan megsértik a munkajogi, munkavédelmi előírásokat. Ezeket két évre ki lehessen zárni az uniós és a magyarországi támogatásokból.”

A szocialista politikus felidézte, több forrásból is hallották, hogy Szijjártó Péter azzal roadshow-zik a befektetőknél, hogy itt nem kell szakszervezetesdit játszani, ez egy plusz extra. Ha Magyarországra jönnek, a szakszervezetek szinte teljesen el vannak lehetetlenítve.

„Több cégnél látni, hogy keresztbetesznek a szakszervezeteknek és ezt a kormány tétlenül nézi.”

A mi adónkból úgy támogatnak cégeket, hogy nem kérik számon, hogy a munkavállalók milyen munkavédelmi körülmények között dolgoznak – mutatott rá az MSZP elnökhelyettese. „Mi azt akarjuk, ha már a kormány 217 millió forint értékben Suzukikat vásárolt attól a Suzukitól, amely egyébként lábbal tiporja a szakszervezeti jogokat, hogy ellenőrizzék a munkaadói előírásokat és szántsák fel ezekkel a Suzukikkal az ellenőrök az országot.”

A Samsungnál történt munkahelyi baleset kapcsán, Komjáthi Imre úgy fogalmazott, nemcsak ebben a gyárban, hanem az összes stratégiai partnernél szeretnék látni, hogy az utóbbi időben hány munkavédelmi, munkahelyi ellenőrzés volt és az milyen eredménnyel zárult.

„Az ITM oldalára felkerülnek az ellenőrzések, de az látszik, hogy évről-évre csökken ezeknek a száma. Kíváncsiak vagyunk, hogy a stratégiai partnereknél milyen eredmények vannak, vagy a kormány szemet huny efölött, mert minden egyes stratégiai partnerségi megállapodásban benne van, hogy a partner támogatja a sportéletet.”

Az MSZP-nek volt korábban egy határozati javaslata, hogy két évre legyen eltiltható mindenféle adófizetői, kormányzati és uniós támogatástól az a cég, amely súlyosan megsérti a munkajogi, munkaügyi vagy foglalkoztatási szabályokat – idézte fel Komjáthi Imre.

„Ezt a Fidesz lesöpörte, az indok pedig annyi volt: csak.”