Bangóné Borbély Ildikó: nem tud a kormány tanulni az első három hullámból
2021. November 19.
Azoknak az idős embereknek az életét veszélyezteti a kormány, akik nagyon hamar megfertőződhetnek – mondta az MSZP országgyűlési képviselője a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában. Bangóné Borbély Ildikó arra utalt, hogy egy új szabályozással a Covid-pozitív időseket is visszaengedhetik a kórházakból az idősotthonokba.
 

Egy fővárosi idősotthon lakója pár hete lábtöréssel került kórházba, de az állami intézményben koronavírussal fertőződött meg. Most mégis haza akarják küldeni, negatív PCR-teszt nélkül, csupán egy gyorsteszttel, mondván, kórházi ellátásra már nem szorul – ismertette az esetet a szocialista politikus.

„Egészen felháborító, amit a kormány művel, akárcsak a kontakt-kutatásban.”

Emlékeztetett, hogy 2020 júniusában, a fertőzés gócpontjai a kórházak és az idősotthonok voltak.

„Pontosan ezért nem lenne szabad megengedni, hogy ez újra előforduljon. Mindamellett furcsa, hogy a kórházban kapja el a beteg a koronavírust. Most is azt látjuk a napi adatokból, hogy elsősorban idős, súlyosan beteg emberek halnak meg.”

„Ideje volt, hogy a miniszterelnök elismerte, nagy a baj, de eddig nem csináltak semmit. Nyáron engedték a rendezvényeket, sőt, egy hete megtartották a Fidesz kongresszusát több mint ezer emberrel. A szakma, az orvosok kiabáltak, hogy nem szabad ezeket a rendezvényeket megtartani.”

Most is azután lépett a kormány, hogy a főváros bejelentette, zárt térben kötelező lesz a maszk viselése – hívta fel a figyelmet.

„Megint azt mondják az orvosok, hogy jócskán egy hónapos csúszásban vagyunk azokkal a szigorító intézkedésekkel, amiket már egy hónappal ezelőtt meg kellett volna tenni. És még mindig nem tiltjuk meg a rendezvényeket, még mindig arról beszél a kormány, hogy korcsolya világbajnokságot fogunk tartani.”

„Nem tud a kormány tanulni az első három hullámból, ugyanazokat a hibákat követi el és nem érteni, hogyan kockáztatja tízmillió ember életét Orbán és kormánya.”

Bangóné Borbély Ildikó a szokásos pénteki Orbán-interjúról azt mondta, az egész reggeli riport egy hisztis kisgyerek interjúja volt. „A miniszterelnök nyafog összevissza, ahelyett, hogy meghozná azokat a döntéseket, amiket a szakma követel.”

Nem hisztizni kell, hanem végezni a dolgát, mi akadályozza ebben? – tette fel a kérdés a szocialista politikus.

„Igen, népszerűtlen intézkedések a zárások, nagyon negatív hatással vannak a gazdaságra. Persze, ha a gazdaság bedől, az is emberéleteket követel. Láttuk, hogy hány munkanélküli lett és azt is, hogyan kezelte a kormány. De vannak eszközök, amikkel ezt is lehet kezelni.”

Az orvosi szakma tudná, mit kell tenni, ehhez képest Orbán csak annyit rendelt el, hogy zárt térben maszkot kell hordani – hívta fel a figyelmet.

„Nem tudjuk növelni az oltottak számát, végre elértük a hatmilliót, de ne feledjük, a legelső oltást 2020. december 27-én kapták, akiket beoltottak a másodikkal, már nekik is múlik a hatása, és még mindig csak 1 millió 700 ezren vették fel a harmadik oltást.”

„Súlyosan el vagyunk maradva – minden statisztika szerint – a környező országokkal szemben. A bizalmat kellene növelni Orbán Viktornak és kormányának, hogy minél több ember oltassa be magát."

„Néhány hete még Orbán Viktor azt mondta, hogy nem veszi fel a harmadik oltást, végül csak felvette.”

Pontosan ezek a mondatok, amikkel elbizonytalanítják a lakosságot – mutatott rá. „Azt gondolom, be kellene azt is mutatni, hogy mi zajlik a kórházakban. Az a fajta titkolózás, hogy nem hajlandóak adatokat kiadni arról, hány oltott ember van intenzív osztályon, hogy nagyon kevés az olyan, aki oltottként intenzív osztályra kerül, érthetetlen.”

„Akkor nőne a bizalmuk az embereknek az oltásban.”