Ujhelyi István: milyen jogon akadályozza meg a kormány, hogy Magyarországon biztonságos vakcinához jussanak hozzá a gyermekek
2021. November 23.
Választ kaptam nemhogy kérdésemre, hanem már a felvetésemre is – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Ujhelyi István arra, hogy Gulyás Gerely miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán megerősítette, 10 millió vakcina áll rendelkezésre. Sőt, azt is kimondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy Magyarország Sinopharm vakcinát akar gyártani az úgynevezett nemzeti oltóanyaggyárban – tette hozzá az MSZP-Párbeszéd EP-képviselője.
 

„Májusban döntött úgy az Európai Bizottság, hogy újabb keretszerződést köt a Pfizer és a BionTech gyárakkal, mert a világon a legstabilabb, legnépszerűbb, legmegbízhatóbb vakcinának tűnik a Pfizer. A szakemberek szerint a legkönnyebben ez tudja követni a vírus módosulását.” Ujhelyi István a nagyságrend érzékeltetésére elmondta, 1,8 milliárd vakcinára szerződött le az Európai Bizottság közös közbeszerzésben, ez pedig azt jelenti, hogy olyan versenyképes árat kap, hogy ha egy ország önállóan akarna tárgyalni, akkor ennyiért nem tudná megkapni. Olyan szállítási kötelezettség és garancia is jár hozzá, amit egy tízmilliós Magyarország nem tud magának kiharcolni, és benne van a szerződésben, hogy ahogy módosul a vírus, úgy módosítja a vakcináját a Pfizer.

„Magyarországnak ebből 9,5 millió jár első körben, aztán 9,5 millió második körben. Erről úgy mondtunk le, hogy ha kiszállunk a közös közbeszerzésből, akkor elvileg semmilyen jogi lehetőségünk nincs visszaszállni ebbe.” És akkor marad a kérdés – tette hozzá –, ha elfogynak a most raktáron lévő, európai uniós beszerzésű vakcináink, akkor bármelyikünket a kormány arra fog kényszeríteni, hogy csakis keleti oltóanyagot vehetünk magunkhoz harmadiknak, negyediknek, esetleg ötödiknek? „Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő.”

„Csak ezen nem lehet nyerészkedni, mert nem lehet közbeiktatni egy korábban offshore hátterű céget, amelyik több tízmilliárdot zsebretesz, mint a Sinopharm vakcinánál, vagy csinál egy nemzeti oltóanyaggyárat, amelyik nyilvánvaló, hogy fideszes lopás és mutyi.” Egy plusz érvet is hozzátett Ujhelyi István. Egyelőre az Európai Unióban két oltóanyagot engedélyeztek fiatalkorúaknak – a Pfizert és a Modernát –, és most az 5-11 év közötti gyermekek is olthatók Pfizerrel. „Szülőként kérdezem, milyen jogon akadályozza meg a kormány, hogy Magyarországon biztonságos, uniós engedélyezésű vakcinához jussanak hozzá a gyermekek.”

Ujhelyi István emlékeztetett, a 10 millió raktáron lévő vakcina között van több millió, teljesen feleslegesen megvásárolt kínai és orosz vakcina is. „Bár ez jogilag nehézkesnek tűnik, az új kormánynak biztos, hogy lesz annyi respektje az Európai Uniónál, hogy visszaszállhassunk a közös közbeszerzésbe, amiből Orbánék megkérdezésünk nélkül kihagytak bennünket” – mondta az EP-képviselő.