Molnár Zsolt: súlyos felelősség terheli a magyar kormányt és az MNB vezetését a forint gyengülése miatt
2021. November 25.
Soha nem adjuk föl, nehezen, vért izzadva, de kisebb sikereket el szoktunk érni – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Molnár Zsolt az MSZP pártigazgatója arról a megmozdulásról, amelyen a Pénzügyminisztérium falára vetítették követelésüket Komjáthi Imrével, a szocialista párt elnökhelyettesével. A politikusok fényplakátokon is kérték, hogy csökkentse a kormány az élelmiszerek 27 százalékos ÁFA-ját.
 

Molnár Zsolt elmondta, ha nem is csökkentették az üzemanyagok árát, de legalább azt elérték, hogy 480 forinton befagyasztották. „Természetesen egy új gazdaságpolitikára van szükség, egy új kormányra, de az addig terjedő időszakban is az elviselhetetlen infláció, az élelmiszerárak csillagokba emelkedése olyan terhet jelent a családok számára, hogy azonnali intézkedésre van szükség.”

Addig küzdünk, míg el nem érjük a célunkat- tette hozzá. „Ha ez a kormányváltással fog megvalósulni, akkor az, jövő tavasszal lesz, ha pedig addig lehet részsikereket elérni, mint az üzemanyag tekintetében, akkor addig, de, ha addig elérünk valamit, akkor annak is örülünk.”

Az MSZP pártigazgatója szerint a Magyar Nemzeti Bank súlyos hibákat követ el. Az árfolyam részben függ a kormánytól, illetve a vele együttműködő Nemzeti Banktól és részben a piaci viszonyoktól – fogalmazott.

Emlékeztetett mindenkit arra, hogy amikor a Fidesz ellenzékben volt a 2000-es évek közepén, és változott az árfolyam, akkor minden dühével, teljes kommunikációs gépezetével rontott neki a baloldali kormányoknak azzal, hogy őket terheli a felelősség az árfolyamváltozásért. „Most ugyanezt kellene nekik is végig gondolniuk, hogy van felelőssége a mindenkori MNB-nek, és még ha formálisan független is az MNB, senki nem hiszi el, hogy Matolcsy független a kormánytól, ezért ezen a téren is súlyos felelősség terheli a magyar kormányt és az MNB vezetését.”

„Az euró árfolyam nem piaci, pénzügyi kérdés, hanem a családok megélhetését veszélyezteti” – tette hozzá a szocialista politikus.

Majd így folytatta: „Elképesztő szociális válság irányába halad a magyar társadalom a kormány felelőtlensége miatt... Ahogy a kenyér ára elérte a 400 forintot, az üzemanyag - ha nem lett volna beavatkozás -, már a 600-hoz közelítene, ahogy egyes kutakon már szinte el is érte.”

Mindenki örül a kiegészítő intézkedéseknek, mint a nyugdíjprémium, az szja-mentesség vagy a családok adókedvezménye, de ezek mind kis szépségtapaszok – fogalmazott.

„Olyan szociális tárasadalomnak kell létrejönnie, ahol a védőháló nem ott kezdődik, hogy valakinek nincs jövedelme, hanem ott kezdődik, hogy az alapvető élelmiszerek és az energiaárak ne szökjenek az égbe, mert az mindent magával visz, és ez vezet majd olyan szociális válsághoz, amit utána nagyon nehéz lesz majd kezelni.”

„A mai kormánynak a sok bűne mellett, talán a legalapvetőbb hibája, hogy hagyja szétszakadni a társadalmat.”

Nagyon komoly előkészítő munka zajlik akár a kampánystábokban, akár a parlamentben és az ellenzék pártjai együtt, illetve külön-külön is politizálnak – reagált Donáth Annának, a Momentum új elnökének arra a kijelentésére, hogy az ellenzék az elmúlt egy hónapban nem csinált semmit.

Molnár Zsolt emlékeztetett rá: az MSZP megmozdulásainak következménye, hogy a kormány megfutamodott például az üzemanyag árak befagyasztása terén.

„Nem arról tájékoztatjuk a közvélemény, hogy a pártok vagy kampányfőnökök miről tárgyalnak, hanem arról, hogy azoknak mi az eredménye.”